Kısır, Türk mutfağının herkes tarafından beğenilen ve sevilerek tüketilen, toplantılarda, davetlerde, kokteyllerde sıkça karşılaşılan vazgeçilmez tatlardan biridir. Kısırın ana malzemesi ince bulgur olup, içine çok farklı malzemeler eklenerek çeşitli tatlar elde edilebilir. Her yörede farklı kısır türüne rastlamak mümkündür. Mercimek veya nohut gibi farklı tahıllarla kısır yapanlar bile vardır. Bazı tariflerde ince bulgur önceden ıslatılır ve ardından malzemeler karıştırılarak servis edilir. Bazı tariflerde ise hiç su katılmadan çiğ köfte yoğurur gibi yoğrularak yapılır. Tabii ki ikinci yöntem daha lezzetli olacaktır. Bu nefis lezzet olan kısır kaç kaloridir? Diyet yaparak zayıflamak isteyenlerin, kilo veya sağlık sorunu olanların kısır yemeden önce en fazla düşündüğü veya merak ettiği konu budur. Çünkü ana malzemesi ince bulgur olduğu için karbonhidrat miktarı yüksek olacaktır ve içine birçok farklı malzeme ekleniyor ki, hepsinden gelen enerji ile kısır tam bir kalori bombası haline geliyor. Kısır Kaç Kaloridir? Bir porsiyon kısır 469 kalori içermektedir. Aslında kısırda bulunan malzemelerin çeşidine göre kalori miktarı değişmektedir. Aşağıda yayınladığımız malzeme listesine göre hazırlanmış bir kısırın kalori değerini verdik. Malzemelerin artmasına veya azalmasına göre kalori değerleri değişiklik göstermektedir. Dört Kişilik Kısırın Malzemeleri
1 Porsiyon Kısırın Besin Değeri
1 Porsiyon Kısırın Günlük Karşıladığı Besin Değerleri Oranı
Kısırın Kalori Değeri ve Diyet ile İlişkisi Kısırın kalori değeri yüksek olması itibariyle çok sevdiğiniz halde iradenize sahip olarak kendinizi uzak tutmaya çalışabilirsiniz. Ama asıl diyet, kendinizi her şeyden mahrum etmek değil, dengeli beslenmektir. Bu nedenle mantıklı bir beslenme diyetine kısır da hiç korkmadan ilave edilebilir. Tabii ki besin almak için değil, sadece iştahımızı geçirme amacıyla diyete eklemeliyiz. Yukarıda kısırın malzemelerindeki kalori miktarını verdiğimiz listeden de anlaşılacağı üzere kısırda en fazla kalori ince bulgur ve zeytinyağından geliyor. Diğer malzemelerden gelen kalori miktarı önemsizdir. Bu nedenle ince bulgurun kısırın ana maddesi olması nedeniyle kısamayacağımıza göre tek kısacağımız malzeme zeytinyağı olacaktır. Zeytinyağı yarı oranına düşürülürse alınacak kalori miktarı da yaklaşık 60 kalori aşağı çekilmiş olur. |
Vassale
12 Temmuz 2024 CumaKısırın kalorisiyle ilgili bu yazıyı okuduktan sonra, diyet yaparken kısır tüketmek konusunda endişelenmeli miyim? Zeytinyağı miktarını azalttığımda tadı bozulur mu yoksa kalori açısından daha sağlıklı bir seçenek mi olur?
Cevap yazAdmin
12 Temmuz 2024 CumaMerhaba Vassale,
Diyet yaparken kısır tüketmek konusunda endişelenmenize gerek yok. Zeytinyağını azaltarak yapılan kısır, kalori açısından daha sağlıklı bir seçenek haline gelir. Tadında bazı değişiklikler olabilir, ancak baharatları ve taze sebzeleri artırarak bu farkı telafi edebilirsiniz. Ayrıca, limon suyu ve nar ekşisi gibi malzemeler de lezzeti arttırabilir. Bu şekilde hem lezzetli hem de daha az kalorili bir kısır yapabilirsiniz.