Patatesli börek, bir hamur işi olduğundan dolayı yüksek kalori değerine sahip olabilir. Özellikle el açması mayalı bir hamurdan yapılan patatesli börek, hazır yufka ile yapılan böreğe oranla daha fazla kalori içerebilir. Bunun nedeni el açması hamurun içinde yer alan yumurta, şeker, yağ ve süt oranının fazla olmasıdır. Ayrıca, tereyağı, margarin ve yoğurt gibi malzemeler de eklendiğinde kalorisi daha da yüksek olacaktır. Kilonuza dikkat eden biriyseniz, börek hazırlarken taze el açması yufka kullanmanız tavsiye edilir. Hazır alınan yufkalar daha ince oldukları ve içinde sadece su ile un bulunduğu için daha az kalori içermektedir. Kilo sorununuz yoksa, kullanacağınız hamur tamamen sizin tercihinize kalmıştır. Patatesli börek, karbonhidrat ve yağ bakımından yüksek bir içeriğe sahiptir ve dikkatli tüketilmesinde fayda vardır. Aksi takdirde kilo almanız kaçınılmaz olup kilo problemi yaşamanıza sebep olabilir. Patatesli, peynirli veya kıymalı börekler tüketildiği zaman, ekmek tüketimi o gün içinde azaltılmalı veya tercih edilmemelidir. Aynı zamanda börek tüketirken de aşırıya kaçmamak ve az miktarda tüketmekte fayda vardır. Özellikle hazırladığınız böreğin içinde tereyağı, süt, yumurta, margarin, sıvı yağ, yoğurt gibi malzemeler bulunuyorsa, bir dilimden fazla tüketmemeniz daha iyi olacaktır. Bir porsiyon patatesli börek yaklaşık 554 kalori içermektedir. Bu kalori oranını düşürmek için patatesli harcın içindeki yağ oranını azaltmanız da bir nebze faydalı olacaktır. Patatesli Börek Besin Değeri
Diyet Patatesli Börek Tarifi Gerekli Olan Malzemeler
Nasıl Yapılır? Öncelikle patatesleri pişirerek başlayın. Patateslerin kabuklarını yıkadıktan sonra orta boy bir tencereye alıp üzerini geçecek kadar su ilave edin. Patatesler pişene dek haşlayın ve piştikten sonra tencereden çıkarıp soğuk su ilavesi yapın. Patateslerin kabuklarını soyduktan sonra bir tabağın içerisine alıp ince kıyım olacak şekilde veya püre kıvamına gelene dek ezin. Yanmaz bir tavaya sıvı yağı ilave edip ısıtın. Yağ ısınınca ince doğranmış soğanı yağda şeffaflaşana dek pişirin ve üzerine patates dilimlerini veya püresini ilave edip hafif ezerek karıştırın. Hazırlanan patatesli harç soğuduktan sonra tezgâhın üzerine bir tane yufkayı serin. Yufkayı sigara böreği keser gibi kesin ve her tarafına süt ile karıştırılmış yumurtalı karışımdan bir fırça yardımıyla sürün. Yufkanın geniş olan yerine patatesli harçtan ilave edip sigara böreği sarar gibi sarın ve tekrar her tarafına aynı sostan sürün. Bütün börekleri yağlı kâğıt serilmiş fırın tepsisine dizin ve börekleri nar gibi kızarana dek 185 derecelik fırında pişirin. Afiyet olsun. |