Pirinç ve Kalori Değerleri
Pirinç, buğdaygiller ailesinden gelen ve mısır ile buğdaydan sonra en fazla üretilen üçüncü tahıldır. Kökleri bol su içerisinde yaşayan bir bitki türü olduğu için özellikle sulak bölgelerde yetişir. Arkeolojik kayıtlar, pirincin dünya tarihinin en eski bitki türlerinden biri olduğunu ve 8000 yıldır Çin'de tüketildiğini göstermektedir. Pirinç taze iken su çekme oranı azdır, ancak kurudukça su çekme oranı artar. Bu nedenle taze pirinç ile yemek yaparken eklenen su miktarı, kuru pirince göre daha az olmalıdır. Bu da pirinç pilavı yapmanın püf noktalarından biridir.
Pirinç Kaç Kaloridir?
Pirinç, düşük lif oranı ile fazla doyurucu değildir. Bunun yanında, kan şekerini aniden yükseltip düşürdüğü için hem çabuk acıkma hissi duymanıza sebep olur hem de bu özelliği sağlıklı bir besin olmadığını gösterir. Bu nedenle diyetlerde tavsiye edilen bir besin değildir. Pirincin kalori miktarı düşüktür. 100 gram pirinç 111 kalori içermektedir. Ancak yağ ve şehriyenin eklenmesiyle bu enerji miktarı 185 kaloriye kadar çıkmaktadır.
100 Gram Pirincin Besin Değerleri Nelerdir?
- Su: 73.09 gram
- Enerji: 111 kalori
- Protein: 2.58 gram
- Yağ: 0.90 gram
- Karbonhidrat: 22.96 gram
- Diyet lifi: 1.8 gram
- Toplam şeker: 0.35 gram
100 Gram Pirincin Mineral Değerleri
- Kalsiyum: 10 mg
- Demir: 0.42 mg
- Magnezyum: 43 mg
- Fosfor: 83 mg
- Potasyum: 43 mg
- Tuz: 5 mg
- Çinko: 0.63 mg
100 Gram Pirincin Vitamin Değerleri
- Tiyamin: 0.096 mg
- Riboflavin: 0.025 mg
- Niasin: 1.528 mg
- B6 vitamini: 0.145 mg
- Folik asit: 4 µg
- E vitamini: 0.03 µg
- K vitamini: 0.6 µg
100 Gram Pirincin Yağ Değerleri
- Toplam doymuş yağ asidi: 0.180 gram
- Tekil doymamış yağ asidi: 0.327 gram
- Çoklu doymamış yağ asidi: 0.323 gram
- Kolesterol: 0 mg
Pirincin Sağlık Açısından Faydaları Nelerdir?
- Karbonhidrat kaynaklarının kalitelilerinden olan pirinç, sebze veya salatalarla birlikte tüketildiğinde kan şekerini hızla yükseltmez. Tek başına tüketilirse kan şekerini yükselteceğinden tek tüketilmemesi önerilir. Vücudun günlük aldığı enerjilerin %60'lık bir dilimi karbonhidratlardan gelmesi gerektiğine göre pirinç iyi bir kaynaktır.
- Pirincin kalorisi yüksek değildir. Bu nedenle aşırı tüketilmediği sürece obeziteye neden olmaz.
- Alerjik reaksiyonlar göstermeyeceği için altı aylık bebeklere pirinç unu verilebilir.
- Bitkisel besinlerin içerisinde iyi bir protein kaynağıdır.
- Lif besini az miktarda içerdiği için ishalin tedavisinde kullanılabilir.
- Özellikle böbrek ve hipertansiyon hastaları için doktorlar tarafından pirinç tavsiye edilir.
- Böbrek taşı oluşumunun önüne geçer.
- Sedef hastalığına iyi geldiği belirtilmiştir.
|
Önay
25 Temmuz 2024 PerşembePirinç pilavı yaparken taze pirinç ile kuru pirinç arasındaki su oranını nasıl ayarlıyorsunuz?
Cevap yazAdmin
25 Temmuz 2024 PerşembeMerhaba Önay,
Pirinç pilavı yaparken taze pirinç ile kuru pirinç arasındaki su oranını ayarlamak önemli bir detay. Taze pirinç genellikle daha nemli olduğu için daha az suya ihtiyaç duyar. Genellikle taze pirinç için bire bir buçuk oranında (1 bardak pirinçe 1,5 bardak su) su kullanabilirsiniz. Kuru pirinç ise daha fazla su çeker, bu nedenle bire iki oranında (1 bardak pirinçe 2 bardak su) su kullanmak daha uygun olur.
Tabii bu oranlar pirinçin cinsine ve kalitesine göre de değişebilir. Pilavı yaparken su oranını pirinçin durumu ve tencerenin tipi gibi faktörleri dikkate alarak ayarlamak en iyisi. Umarım yardımcı olabilmişimdir. Afiyet olsun!
Sevgiler,
[Senin ismin]