Domates Kaç Kalori?
Domates, hemen hemen her mutfakta yer alan ve sebzeler arasında popülaritesi en yüksek olan sebzelerden biridir. Yüksek antioksidan içeriği ile oldukça faydalı olan domates, sağlığa olan katkıları ve lezzeti ile bilinir. Domatesin sağlığa olan en büyük faydası, sebzeye rengini veren ve aynı zamanda güçlü bir antioksidan olan likopenden kaynaklanmaktadır. Domates, tek başına tüketilebildiği gibi salatalara eklenerek veya birçok yemeğe katılarak da tüketilebilir. Girdiği her yemeğe kendi öz tadını vererek olağanüstü bir lezzet katar. Ayrıca domates, kurutularak veya salça yapılarak da tüketilebilir. Hem sağlığa faydası olan hem de yemeklere lezzet katan domatesin kalori değeri hakkında detaylı bilgi verelim.
Domatesin Kalori Değeri
Domatesin kalori değeri, taze ve kurutulmuş olmak üzere iki şekilde incelenmiştir. İşte domatesin kalori değerleri:- 100 gram taze domates 18 kalori içermektedir.
- 100 gram kurutulmuş domates 258 kalori içermektedir.
- Ortalama büyüklükte bir domates 150 gram olup 27 kalori içermektedir.
100 Gram Domatesin Besin Değerleri Nelerdir?
- Su: 94,52 gram
- Enerji: 18 kalori
- Protein: 0.88 gram
- Toplam lipit: 0.20 gram
- Kül: 0.50 gram
- Karbonhidrat: 3,58 gram
- Diyet lifi: 1.2 gram
- Toplam şeker: 2.63 gram
100 Gram Domatesin Mineral Değerleri
- Kalsiyum: 10 mg
- Demir: 0.27 mg
- Magnezyum: 11 mg
- Fosfor: 24 mg
- Potasyum: 237 mg
- Sodyum: 5 mg
- Çinko: 0.17 mg
- Bakır: 0.059 mg
- Mangan: 0.114 mg
100 Gram Domatesin Vitamin Değerleri
- C vitamini: 13.7 mg
- Tiamin: 0.037 mg
- Riboflavin: 0.019 mg
- Niasin: 0.594 mg
- Pantotenik asit: 0.089 mg
- B6 vitamini: 0.080 mg
- Toplam folat: 15 µg
- Toplam kolin: 6.7 mg
- A vitamini RAM: 42 µg
- A vitamini IU: 833 IU
- Likopen: 2573 µg
- Lutein: 123 µg
- E vitamini: 0.54 mg
- K vitamini: 7.9 µg
100 Gram Domatesin Yağ Değerleri
- Toplam doymuş yağ asitleri: 0.028 gram
- Tekli doymamış yağ asitleri: 0.031 gram
- Çoklu doymamış yağ asitleri: 0.083 gram
- Kolesterol: 0 mg
Domatesin Faydaları Nelerdir?
Domatesin sağlığa olan faydaları oldukça fazladır. İşte bazı önemli faydaları:- C ve E vitaminleri ile likopen bakımından zengin olması, kalp damar hastalıklarına neden olan serbest radikallerle savaşarak hücreleri korur.
- Düzenli olarak domates tüketen kişilerin kolesterol seviyesini düşürür.
- Kalsiyum ve fosfor içeriği sayesinde kemikleri korur. Antioksidan özellikleri ile kemik sağlığına katkıda bulunur.
- İçeriğindeki alfa-tomatin bileşimi prostat kanserine neden olan hücreleri baskılar ve prostat kanserine karşı etkilidir. Ayrıca diğer kanser türlerine karşı da faydası vardır.
- Diyet yaparken vücudunuzda mineral ve vitamin eksikliğine karşı domates suyu önerilir. Üstelik domatesin kalori değeri düşüktür.
- Bir bardak domates suyu, günlük A vitamini ihtiyacının %20'sini karşılar. A vitamini göz sağlığı için önemlidir.
- Bir bardak domates suyu, günlük C vitamini ihtiyacının %75'ini karşılar. C vitamini, solunum yolu enfeksiyonları başta olmak üzere gribal enfeksiyonlara karşı vücudun direncini artırır.
- Domateste bulunan krom, kan şekerinin dengelenmesini sağlar. Bu yönüyle diyabet hastalarının domates tüketmesinde fayda vardır.
- İltihap önleyici bileşenleri sayesinde iltihaplanmalara karşı faydalıdır. Ayrıca eklem ağrılarına karşı da etkilidir.
|
Domatesin kalori değerleriyle ilgili verilen bilgiler taze ve kurutulmuş domatesler için farklılık gösteriyor. Taze domatesin 100 gramı 18 kalori iken, kurutulmuş domatesin aynı miktarı 258 kalori içeriyor. Bu fark neden bu kadar büyük? Kurutulmuş domatesin kalori değeri neden bu kadar yüksek?
Cevap yazMuhlise Hanım, taze ve kurutulmuş domatesler arasındaki kalori farkı, içerdikleri su miktarından kaynaklanmaktadır. Taze domatesler yüksek oranda su içerir ve bu su, taze domatesin kalori yoğunluğunu düşürür. Ancak domatesler kurutulduğunda, su içeriği büyük ölçüde azalır ve besin maddeleri daha yoğun hale gelir. Bu nedenle, kurutulmuş 100 gram domatesin kalori değeri, taze domateslere kıyasla çok daha yüksektir. Kurutma işlemi, domatesteki suyun buharlaşmasına neden olur ve geriye daha yoğun besin maddeleri ve dolayısıyla daha yüksek kalori içeriği kalır.