Bisküvi, çoğunlukla temel malzemesi un olan, sertleşinceye kadar pişirilmiş tatlı veya tuzlu atıştırmalık hamur işi besinlere verilen genel isimdir. Bugünkü adını yaygınlaştığı coğrafyalar olan Avrupa ve Kuzey Amerika sayesinde almıştır. Bisküvinin Tarihçesi Uzun süren deniz yolculuklarıyla keşiflerin yapıldığı dönemlerde et temelli beslenen gemiciler için etlerin bozulmadan muhafaza edilmesi ve pişirilmesi büyük sıkıntı yaratmaktaydı. Bu yüzden daha dayanıklı, daha kolay tüketilebilen besinlere ihtiyaç duyuldu. Bu ihtiyaç sonucunda bisküvi ortaya çıkmıştır. Zamanla yaygınlaşarak sadece denizcilerin tükettiği bir yiyecek olmaktan çıkan bisküvi, günümüzde birçok farklı çeşidi bulunan popüler bir atıştırmalık haline gelmiştir. Ayrıca sindirim sistemi problemlerinde hekimler tarafından mide ve bağırsakların düzenli ve sorunsuz çalışması adına bisküvinin günlük olarak tüketilmesi önerilmektedir. Bisküvinin Gelişimi İlk yapılmaya başlandığı dönemlerde bisküvi; sert, kuru ve şekersizdi. Daha sonraları yapılan bisküvileri tatlandırabilmek ve çeşitlendirebilmek adına içlerine bal, zencefil, tereyağı, yumurta gibi malzemeler katılmaya başlandı. Günümüz Bisküvileri Bisküvi, bugün tatlı veya tuzlu olarak üretilir hale gelmiş olmakla birlikte çoğunlukla yassı bir şekle ve 5 cm'i aşmayan bir boya sahiptir. Buğday unu veya yulaftan imal edilen bisküvi, şeker veya balla tatlandırılmakta, sandviç şeklinde üretilenlerin arasına reçel, marmelat, krema benzeri malzemeler yerleştirilmektedir. Başta İngiltere olmak üzere birçok ülkede çayla birlikte tüketilme şekli oldukça yaygındır. Bisküvinin Kalori Değerleri Bisküviler, basit atıştırmalık besinler olarak görülse de çoğu çeşidi yüksek kalori oranlarına sahiptir. Özellikle kremalı bisküvi, yüksek yağ ile şeker seviyesine sahip bir atıştırmalık türüdür. Bu sebeple diyet ve sağlıklı beslenme açısından kremalı bisküviler yerine kremasız kepekli bisküviler tercih edilebilir, fakat miktarına dikkat etmek gerekmektedir. Kepekli ve şekersiz olanları daha düşük kalori oranlarına sahip olmakla birlikte içerisine eklenen kakao, çikolata, krema, marmelat, fındık, ceviz, fıstık gibi malzemelerle birlikte kalori oranı yükselmektedir. Kalori Değerleri
Sağlık ve Bisküvi Tüketimi Bisküviler, sağlıklı ve dengeli bir diyet kapsamında ölçülü olarak tüketilmelidir. Yüksek şeker ve yağ içeriğine sahip olan bisküviler, fazla tüketildiğinde kilo alımına ve sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle, özellikle diyet yapan kişiler veya sağlık sorunları olan bireylerin bisküvi tüketimini sınırlandırmaları önerilir. |